Stand a chance to get FREE HapiNFT card in HAPiHEROS® products!!!

Kebanyakan ibu bekerjaya pasti mengalami dilema untuk meneruskan atau berhenti kerja selepas tempoh cuti bersalin tamat. Menyeimbangkan tanggungjawab sebagai ibu dan kerjaya boleh menjadi satu tugas yang mencabar, terutamanya bagi ibu bekerja yang masih menyusukan bayi mereka. Jangan risau, dalam artikel ini, kami akan kongsikan beberapa panduan dan tips bagi ibu yang ingin meneruskan perjalanan penyusuan susu badan walaupun sibuk bekerja. 

Mengatasi Cabaran Penyusuan Susu Badan Untuk Ibu Bekerja 

Umum mengetahui banyak kelebihan dan manfaat jika bayi diberikan susu ibu selain dapat membantu meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Namun, bagi ibu bekerja, aspek logistik adalah cabaran yang utama. Dari memerah susu di antara mesyuarat hingga mencari masa dan tempat yang sesuai untuk menyusukan, perjalanan ini agak sukar untuk mereka. 

Petua dan Teknik untuk Ibu Bekerja yang Menyusukan 
 

1. Rancang Terlebih Dahulu: Sebelum pergi kerja, pastikan semua barangan ibu yang perlu seperti pam susu, beg penyimpanan, dan tisu sanitasi telah disimpan dalam beg susu bayi. Mempunyai senarai semak boleh membantu mengelakkan perasaan panik. 

2. Bina Jadual “Memerah Susu”: Berbincang dengan pihak atasan untuk mendapatkan masa rehat khas untuk “ memerah susu”. Konsistensi penting untuk mengekalkan bekalan susu yang cukup sekaligus mengelakkan masalah yang akan datang seperti bengkak susu dan sebagainya. 

3. Ruangan Selesa: Cari tempat yang peribadi dan selesa. Kebanyakan tempat kerja telah menyediakan bilik khas penyusuan untuk ibu yang menyusukan.  

4. Gaya Hidup Sihat: Hidrasi dan pemakanan yang mencukupi amat penting untuk pengeluaran susu. Pastikan minum air yang mencukupi dan makan makanan yang kaya dengan nutrien. 

5. Pengurusan Stress: Menyeimbangkan kerjaya dan tugas ibu boleh menyebabkan anda mengalami tekanan. Amalkan teknik melegakan tekanan seperti pernafasan dalam, meditasi, atau berjalan dalam rutin harian. 

6. Dapatkan Pam Susu yang Betul dan Selesa: Pam susu yang betul dan selesa perlu untuk memudahkan proses pengeluaran susu yang lancar. Di pasaran terdapat pam susu manual, pam susu elektrik, dan pam susu dwi. 

7. Pelajari Cara Menggunakan Pam Susu: Pelajari dan berlatih cara dan teknik yang betul untuk memudahkan proses pengeluaran susu. 

8. Sediakan Susu Diperah Beberapa Minggu Sebelum Anda Mula Bekerja: Ketahui cara menyimpan susu diperah, kemudian tandakan masa dan tarikh susu anda dipam. Dengan ini, anda lebih mahir mengenalpasti kesegaran susu anda. 

9. Sekali-sekala Beri Susu Ibu dalam Botol kepada Bayi Beberapa Minggu Sebelum Kembali Bekerja: Untuk mengamati penerimaan mereka. 

10. Pilih Botol yang Sesuai untuk Bayi Anda: Pelajari tip-tip untuk mencegah kekeliruan puting. 

Kuki Laktasi HAPiMOMS®: Penyelesaian untuk Memberi Nutrisi Ibu dan Bayi 
 

Dalam suasana cabaran tersebut, ibu bekerja kini mempunyai sokongan dalam bentuk Kuki Laktasi HAPiMOMS®. Makanan ringan yang lazat ini dirumus khas untuk meningkatkan bekalan susu. Diperkayakan dengan bahan galaktagog seperti biji halba, biji adas dan yis brewer, kuki ini bukan sahaja menyokong penghasilan susu, malah dapat memuaskan keinginan makanan manis ketika waktu makan tengahari. 

Kesimpulannya, 

Menyusukan sambil bekerja mungkin kelihatan mencabar, tetapi dengan strategi dan alat yang tepat, ianya boleh dihadapi dengan berjaya. Dengan merancang dahulu, membina rutin, dan menggunakan produk sokongan seperti Kuki Laktasi HAPiMOMS®, anda boleh menikmati keseronokan menjadi seorang ibu yang bekerjaya. Adakah anda sedia untuk perjalanan penyusuan sebagai ibu bekerja yang lebih senang dan selesa? 

Dapatkan Kuki Laktasi HAPiMOMS® hari ini dan jadikan pengalaman penyusuan anda lebih lancar dan menyenangkan! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HAPIFAM